Många tror att det är mycket arbete att sköta en pool, men sköter du poolens cirkulationssystem och kemiska rening på det sätt som beskrivs i denna guide, kan du med relativt lite skötsel se fram emot sköna bad i en pool med rent och klart vatten.
Klor förbrukas kontinuerligt i bassängen
och olika faktorer avgör klorförbrukningen, bl.a.badfrekvens, vattentemperatur, solljus och poolstorlek. För att mäta klorhalten används testset/fotometer. De flesta mäter fritt klor, men för att mäta det bundna kloret behöver man mäta det totala kloret. Totalt klor utgör summan av det fria och bundna kloret.
PH-värdet är ett mått på vattnets surhetsgrad
pH-skalan går från 0 till 14 där pH 7 är neutralt. Högre än 7 ger basiskt vatten och lägre än 7 ger surt vatten. Optimalt pH-värde i en simbassäng är 7,2 – 7,6.
Lågt pH-värde <7,0 ger:
– aggressivt vatten, vilket skadar poolens maskinella komponenter
– irriterade ögon och slemhinnor
– skador på poolduken
Högt pH-värde >7,8 ger:
– sämre klordesinfektion
– hudirritation
– kalkutfällning
– grumlighet
Mätinstrument
Med ett testset kontrolleras poolens fria klor och pH-värde. Vissa testset mäter även totalt klor, total alkalinitet, kalciumhårdhet och cyanursyra. För att få tillförlitliga mätvärden är det viktigt att ha ett bra mätinstrument.
DPD-testset finns som manuella, där testvattnet jämförs mot en färgskala, och som fotometriska, där värdet visas digitalt med upp till två decimalers noggrannhet.
Vid klorvärden över 6 ppm (mg/l) bleks testvattnet. Testresultatet blir ett genomskinligt vatten utan färgindikering och visar att poolen inte alls innehåller något klor. Misstänks detta kan testvattnet spädas 50% med vanligt kranvatten och 50% poolvatten. Multiplicera testresultatet med 2.
Kemisk rening
Den synliga smutsen avlägsnas huvudsakligen via poolens filter. Den osynliga smutsen är inte bara bakterier, som kan föröka sig mycket snabbt och skapa problem, utan också alger och svampar av olika slag som sprids till poolen, där de finner en gynnsam livsmiljö. Dessa bekämpas och kontrolleras vanligen med hjälp av kemikalier.
Tänk på att:
– Poolvattnet ska chockkloreras var 2-4 vecka, beroende på badbelastning
– Dosera alltid kemikalier på kvällen efter dagens sista bad
– Blanda ej kemikalier med varandra, ej heller olika typer av klor
pH – min: 7,2 max: 7,6 testas 1ggr i veckan.
Fritt klor – min: 0,5 ppm (mg/l) max: 1,6 ppm (mg/l) testas 1ggr veckan.
01. Vägen till klart vatten börjar med pH-reglering och desinfektion
För att få pH-värdet till optimal nivå behövs en pH-reglering.Det uppnås enklast med pH-höjande eller pH-sänkande medel.Desinficerande medel fungerar bäst inom ett smalt pH-område. Vattnet skall varken vara för surt eller för basiskt.
Dosering: Dosera en mindre mängd pH-minus/pH-plus för att sänka/höja pH-värdet med 0,1 pH-enheter.
Hantering: pH-minus/pH-plus granulat löses upp i en hink med vatten. Därefter tillsätts lösningen försiktigt i bräddavloppet ellerlängs med bassängkanten. Mät pH-värdet med jämna mellanrum. Tillsätt inte lösningen i närheten av metalldelar. Låt vattnet cirkuleraca12h och mät sedan igen, justera ytterligare vid behov. Blanda aldrig denna produkt med andra kemikalier! Läs alltid etiketten ochproduktinformationen på förpackningen.
02. Desinfektion
Poolvatten desinficeras med klor för att eliminera organismer som bakterier, alger och svampar och gör vattnet glittrande och friskt.De mest använda och effektivaste medlen är klor eller brom. Klor finns i olika former för olika ändamål. Kalciumklor dagsklor, kalciumklor chockklor eller veckoklor (multiklor).
Kalciumhypoklorit dagsklor
Dagsklorering ger högeffektiv desinfektion av poolvattnet!
Dagsklorering är det effektivaste sättet att desinficera poolvatten. Kalciumhypoklorit i små tabletter löser sig sakta och avger klor till poolvattnet.
Dosering: Se instruktion på förpackningen för dosering vid säsongsstart, underhållsdosering eller vid chockklorering.
Hantering: Lägg tabletterna i bräddavloppets silkorg eller klordispenser. Läs alltid etiketten och produktinformationen på förpackningen.
Kalciumhypoklorit chockklor
Balansera pH-värdet med pH-sänkande medel efter varje chockklorering.
Chockklor är samma preparat som dagsklor men i granulerad form. En hastig upplösning av granulatet ger snabb och kraftfull klorförhöjning i poolvattnet. Dagsklor och chockklor höjer vattnets pH-värde
Dosering: Vid säsongsstart tillsätts kalciumklor/chockklor granulat. Under säsong vid hög badbelastning och/eller hög temperatur bördoseringen ökas. Se instruktion på förpackningen för dosering.
Hantering: Lös rätt mängd granulat i en hink med varmt vatten. Tillsätt alltid vattnet först och därefter kemikalierna. Tillsätt därefter lösningen försiktigt i bräddavloppet eller längs bassängkanten. Läs alltid etiketten och produktinformationen på förpackningen.
Veckoklor, multiklor
Veckoklor sänker vattnets pH-värde, vilket kan balanseras med chock-klor.
Kloreringen utgår från långtidsverkande triklorisocyanursyra s.k. veckoklor. Klorpuckarna placeras i bräddavloppet eller i en dispenser.Multiklor innehåller även flockningsmedel och algmedel. Vid användning av veckoklor rekommenderas regelbunden chockklorering med kalciumhypoklorit.
Dosering: Användning av veckoklor skall ske med återhållsamhet. Pahlén rekommenderar att 70% av kloreringen sker meddagsklor/kalciumklor.
Hantering: Placera tabletten i bräddavloppet eller i en klordispenser. Om klortabletten placeras i bräddavloppet skall pumpen vara ikontinuerlig drift. Kontrollera klorvärdet var tredje dag. Poolvattnet skall chockbehandlas var 2-4 vecka, beroende på badbelastning.Läs alltid etiketten och produktinformationen på förpackningen.
03. Flockning
Endast pooler med sandfilter kan flockas.
Flockningsmedel är ett klarningsmedel som drar samman små partiklar i vattnet till flockar som sjunker till botten eller fastnar isandfiltret. Flockningsmedel finns i både i flytande form och som tabletter. Flockningsmedel i flytande form hälls direkt i poolen. Tabletter (påse) placeras i bräddavloppet. Skulle vattnet fortfarande vara grumligt efter detta beror det på organiska föroreningar. Chockklorera då med kalciumklor/chockklor granulat.
Backspola sandfiltret ett dygn efter flockning. Läs alltid etiketten och produktinformationen på förpackningen.
Problem med vattnet?
Här finner du lösningen på de mest vanliga vattenproblem som kan uppstå i en pool.
Hur ofta ska vattnet testas?
pH – min: 7,2 max: 7,6 testas 1ggr veckan
Klorvärde – min: 0,5 ppm (mg/l) max: 1,6 ppm (mg/l) testas 1ggr veckan
Brom – min: 2 ppm (mg) max: 4 ppm (mg) testas 1ggr veckan
Rekommenderade värden beträffande vattenkvalitet
Total klorhalt: max 3,5 mg/liter (ppm)*
Klorid(salt)halt: max 250 mg/liter
pH-värde: 7.2 – 7.6
Alkalinitet: 60-120 mg/liter (ppm)
Kalciumhårdhet: 100-300 mg/liter (ppm)
Järn: max 0,1 mg/l *
Koppar: max 0,2 mg/l *
Mangan: max 0,05 mg/l *
Fosfor: max 0,01 mg/l *
Nitrat: max 50 mg/l*
* Svensk standard SS-EN 16713-3.
Information från Poolguiden